Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.03.2017 16:51 - Разрез на йогата
Автор: slugitelsvetlina Категория: Други   
Прочетен: 370 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 19.03.2017 16:51


 Статията е написана от архиепископ Анастасиос, от 1992 г. насам ръководител на Албанската православна църква .  През последното десетилетие темата обхваната  в тази статия не е загубила  актуалност.

 

Йога и йоги. Индуизъм

 

Йогата  за първи път е представена на западния свят като един вид "упражнение", начин на отдих и лечение. Основната му разлика от обичайните физически упражнения , наред с другото, е характерната  неподвижност. Много йога упражнения имат малко положително въздействие върху определени хора ,защото засягат и други упражнения . Но най-общо казано, тези упражнения са включени в структурата на индуизма и имат по-широк и общ духовен израз. Крайната им цел - нещо повече от просто добро физическо здраве. Какво предхожда и какво  следва от йога упражненията е интересно- и това, което много хора не ги прави дори подозрителни - е тясно свързано  с "медитацията", философско-религиозни теории и аксиоми на индуизма, най-вече с доктрината за прераждането.

 

В крайна сметка, колениченето в нашата християнска вяра, не е просто движение на тялото, а е свързано с процес на анализ и  изразява определено настроение и състояние на ума, с тенденция към духовни цели; По същия начин, по-сложните йога упражнения са свързани с хиндуистки вярвания и са духовен, религиозен опит, но са против християнството.

 

Сливане- съюз

 

Думата "йога" произлиза от индийските езици и има много значения. Етимологически това е свързано с термините "сливане", "съюз", "връзка", "учение". Той е широко използван от индииците да се определи тайната връзка между човека и трансцеденталната реалност, както и да посочи начините и пътищата, които водят до този "съюз", за да "освободи" хора от различни взаимоотношения и илюзиите на света.

 

Йога включва различни методи за управление и формира индийската традиция от векове, което води до постигането на изкуплението на човека и на съюза си с Абсолюта. Три основни типа индийски религиозност: желанието за спасение, знание и благочестие - се наричат ​​съответно "карма йога", "Джнана йога" и "Бхакти Йога".

 

 С думата "йога" се нарича, и един от шестте класически "традиционните" училища (даршан) на индуизма. Поради големия размер на объркване на ценности, свързани с думата "йога", практикуващите само се увеличават  в западния свят.

 

***

 

Синод на Гръцката православна църква: Йога е абсолютно несъвместимо с православната вяра - Sedmitsa.Ru

Индуизма е причинил много зло - на Светия старейшина Паисий

Йога е богохулство срещу Светия Дух - митрополитът на Пирея Серафим

***

 

С една дума, класическата йога като училището признава съществуването на вечния Бог, Ишвара (Господ), но не се признава, че той  по някакъв начин пречи на живота на човек. Идеята за такъв Бог не може, разбира се, да бъде по някакъв начин свързана с християнската богословско учение.

 

 

 

Основните етапи на йога

 

Практиката на йога се преподава в няколко етапа. Въпреки че през последните години има много варианти, най-често срещаните са следните осем стъпки.

 

1. Самоконтрол: съответствие с този параграф изисква въздържание от сексуални отношения, кражба, скъперничество.

 

2. Самоосъвършенстване: насочено към спокойствие, чистота и последователно изпълнение на всички упражнения и т.н.

 

След тези две стъпки направени от  учениците,  учителя им (гуру) им  дава ново име и ритуална фраза (мантра), която ученикът да повтори няколко пъти, за да се ускори движението към спасението.

 

3. Контрол върху организма: приемането на специални пози, предназначени да упражнява контрол върху жизнената енергия на човешкото тяло.

 

4. Контрол на дишането: при изпълнение на тези упражнения има намалена честота на дишане, тялото и мислите идват в състояние на покой, както и всички психически сили на човека, готови за последните етапи.

 

5. Контрол върху сетивата: Очите фиксиращи обекта, йоги (един, който практикува йога) се опитва да поеме контрола над себе си.

 

6. Концентрация: контрол фокусът е насочен към създаване на бариера, която ще изолира човека от околната среда и вътрешни фантазии. Индуската традиция  създала различни методи за постигане на тази цел, като повторение на свята индуски сричка "ОМ" на себе си или на глас на забавен каданс, като се фокусира върху конкретни теми и др.

 

Последните два етапа са довели до крайната цел на йога, която е както следва.

 

7. медитация, фокус и възприятие.

 

8. Знание, избавление.

 

Йогата  вярва, че с медитацията се постига пълна консолидация, сливане с трансцеденталната реалност. Човекът, който е достигнал финалната фаза,е  освободен от сферата на екзистенциалното и успява да намери спасение.

 

Въпреки, че в ранните етапи има някои елементи на съзнание, най-накрая йогата  преодолява дори съзнанието си. Те не възприемат цветовете, миризми, звуци, чувства, и не са на  себе си или  не могат да разпознаят някой друг . Техните духове са "свободни", което е в противоречие с християнството.www. k istine. ru




Гласувай:
1



Следващ постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: slugitelsvetlina
Категория: Други
Прочетен: 9504
Постинги: 2
Коментари: 0
Гласове: 0
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930